Skolan är i vila, men om man vill nå högt så behövs givetvis träning under sommaren också. Under maj månad planerar elever och instruktörer sommarträningen tillsammans. En del elever gör det med sina klubbtränare, en del gör det med NIU-instruktörerna. Att lära sig planera sin träning under sommaruppehållet är en del i hela NIU-utbildningen. Det är viktiga veckor där möjligheten verkligen finns för uppbyggnad av kroppen. 
 
För att kunna återhämta sig bra mellan träningarna under säsong ligger oftast fokus på kondition under sommarträningen, även kallat aerob kapacitet. Hjärtat tränas för att kunna pumpa ut mera blod per slag och därmed ge kroppen bättre förutsättningar i många träningssituationer. Denna träning görs bäst om pulsen ligger på ca 90 % av sitt max, ibland gärna över, men man skall också tänkta på att passet skall orkas med. Intervaller är här att föredra för att kunna komma upp i denna puls i det antal minuter som behövs.
 
Förutom detta är prehabträning viktigt för rygg, knän, axlar och fötter. Lägg ocks¨till styrketräning med inriktning mot grundstyrka så förstår man att det finns att göra under sommaren. 
 
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 
 
Flertalet fd elever från Sjölins lämnar sommarhälsningar från sin tränig på Instagram-kontot @NIU_sjolins . Kolla in!